UI VERKKOON!

Pääkaupunkiseutu

Tampere

Porvoo

NAISVERKKO
SUOSITTELEE

NAISVERKKOEDUT

AHAA-ELÄMYKSIÄ

TORI

LAITA HYVÄ KIERTÄMÄÄN!

 

->takaisin etusivulle


AHAA-ELÄMYKSIÄ

Printtaa kesäläksy talteen!

LÖYDÄ KUTSUMUKSESI!

Iloa ja innoitusta tuottava kesätehtävä naisverkkolaisille.
Asiantuntija-lähteinä käytetty Patricia Tudor-Sandahlin ja
Maija-Riitta Ollilan teoksia. Lue ajatuksella läpi!

MISTÄ TUNNISTAT KUTSUMUKSEN?

Aidolla kutsumuksella on kaksi tarpeellista tunnusmerkkiä. Toinen
niistä on henkilökohtainen, toinen yleinen. 1) ILO JA INNOSTUS. Se, mikä elämässämme tuottaa iloa, voi hyvinkin olla kutsumuksemme. 2) TOIMIA/ OLLA MUIDEN HYÖDYKSI JA HYVÄKSI. Ei ole kyse vain sen selvittämisestä, kuka SINÄ itse olet. Kutsumukseen kuuluu lennaisena osana halu palvella ja tehdä hyvää muille.

MITEN LÖYDÄT OMAN KUTSUMUKSESI?

Tyytymättömyys nykyisseen voi hyvin olla alku johonkin uuteen. Kytevä tunne, että haluat jotain, voi olla ensimmäinnen merkki, että alat löytää sitä, mitä sinut on tarkoitettu tekemään. Yksi tapa terästää herkkyyttään löytää elämäntehtävänsä on pohtia esim. Seuraavia kysymyksiä.

KIRJOITA KUHUNKIN KYSYMYKSEEN VÄHINTÄÄN VIISI (5) SPONTAANIA VASTAUSTA.
- Mitä erityisesti odotan, kun herään aamulla?
- Mikä minussa herättää intoa/entusiasmia?
- Mitä tekisin, jos minulla olisi vain vuosi elinaikaa jäljellä?
- Mitä muutoksia elämääni tekisin, jos minulla olisi niin paljon
rahaa, ettei minun tarvitsisi tehdä töitä (vain) rahan takia?
- Mistä kolmesta asiasta olen kaikkein ylpein elämässäni?
- Missä olen hyvä?
- Mitä mielelläni teen, minkä tekemisestä erityisesti pidän?
- Mitä tässä maailmassa eniten tarvitaan?

Kun olet kirjoittanut 5 vastausta kuhunkin, arvota ne pisteillä 1-5. Anna arvosana viisi sille, missä olet erityisen hyvä, josta pidät erityisen paljon, ja jota maailma erityisesti tarvitsee. Listojen avulla voit saada suuntaviivaa sille, mitä tarvitset ja toivot enemmän elämääsi. (Tehtävä kirjasta Tudor-Sandahl: En given väg. Wahlström & Widstrand. Ilmestymässä myös suomeksi)

MIETI IDENTITEETTIÄSI!

Uskollisuus omalle potentiaalilleen tarkoittaa ajan antamista potentiaalin toteuttamiseen.ö Siksi uskollisuus kysyy luopumista vähemmän tärkeästä, ahneuden hallintaa.

”Mitä minusta tulee isona?” Näen, että ihmisen identiteetti rakentuu vahvimmin hänen kuvittelemansa tulevaisuuden varaan. Ihminen on kallellaan tulevaa minäänsä kohti.

Pelkuri haaskaa itsensä. Itsensä haaskaaminen merkitsee sitä, että jättää kykynsä viljelemättä ja mahdollisuutensa toteuttamatta.
Tilanteen korjaamiseen on aikaa niin kauan kuin ihminen elää, mutta viisas lähtee viljelykselleen heti kutsun kuultuaan. Aurinko alenee nopeammin kuin nuori ihminen koskaan aavistaa.

Härkäpäinen päätös pitäytyä tietyssä toimintamallissa on epäilemättä sotilaan hyve, mutta sota onkin kauhistuttavin kaikista ihmiselämän käytännöistä.

Uskollisuus itselle on tien etsimistä potentiaalin toteuttamisen ja arvojen jännitteessä. Eksistentialistiseen tapaan voisimme kysyä, onko meidän mahdollista jossakin mielessä valita itsemme?

Luovuus toteutuu kun saamme työskennellä omien kykyjemme äärirajalla, vain sieltä löytyy flow-tila.

Elämän arvioitsijan helvetti on tila, jossa hän saa tietää, mitä hänestä olisi voinut tulla. Mutta jotta potentiaalit voisivat ilmetä,
kokonaispersoonallisuuden täytyy olla laaja-alainen ja vahva. Heikkojen sosiaalisten taitojen ja epävakaan tunne-elämän tuhkaan on sammunut monenlaista potentiaalia.

Ihminen aavistaa oman potentiaalinsa joskus hyvin varhaisessa vaiheessa. Hän voi kokea sen kaikkinielevänä intohimona, kutsumuksena – tai yksinkertaisesti ainoana vaihtoehtona.

Rutiinien imarteet on uskallettava torjua.

TUNNISTA RAILOSI!

Vaarallinen kutsumuksesta tulee, jos ei tunnista omia railojaan. Railo on usein meissä piilossa valkoisen lumisillan alla. Se on tiedostamaton, kunnes ihminen yllättäen putoaa siihen kesken auringonpaisteisen vaelluksen. Kun stressiä sietämätön valitsee liian vastuullisen tehtävän, hän ennen pitkää painuu läpi lumisillan. Kun menestyjä jää huume- tai alkoholikoukkuun, tai vahingoittavien
ihmissuhteiden koukkuun, hän on railossa. Railo on myös tunne-elämän hoitamaton haava. Vanha viha, josta ei ole kyennyt hellittämään, ohentaa siltaa jalkojen alla. Tämän hetken tuska, jolle ei löydä parannusta, jäytää voimia. Joskus ihmisen suurin vahvuus voi muuttua hänen tuhokseen. Railo on myös aina mahdollisuus. Kun sen huomaa, tietää, mihin suuntaan itseään kehittää.

KUTSUMUKSEN RAJAT?

Kenellekään ei suoda sellaista vapautta, joka tuhoaisi muiden
vapauden.

Paras tapa jättää tehtävänsä tekemättä on tehdä muiden tehtäviä.

Voiko ihminen pudota kohtaloonsa sen sijaan, että kiipeäisi siihen?

Todellisessa työssä todellinen ihminen voi lähteä ytimestä ulospäin eikä mukauttaa ydintään ulkoisiin vaikutelmiin. Tällöin työtä tehdään ”sydämellä”.

Ihmisen olennaisin potentiaali lienee kyky rakastaa. Se on
potentiaali, jonka varjeleminen on jokapäiväistä työtä.

Ihmistä voi repiä eri suuntiin aito rakkaus työhön ja aito rakkaus lähimpiin. Siksi tosi rakkaus vaatii aina priorisointia ja luopumista. Vähemmän tärkeän täytyy väistyä tärkeimmän tieltä.

Rakkaus ja uskollisuus ovat lähisukulaisia. Kumpikin edellyttää sitoutumista ja kiinnittymistä.

Uskollisuus tuotemerkille on hyveen perverssi muunnos. Tai kun asiakasuskollisuus on kulttuurin syvintä uskollisuutta, kulttuuri on
turhanpäivästynyt kerrassaan.

Jos haluaa kuolemattomaksi, uskollisuuden katse täytyy suunnata
johonkin kulumattomaan. Sellaisen puutteessa toiseksi paras vaihtoehto on katsoa potentiaaliin, joka ulottuu minän ylitse, henkilökohtaisen olemassaolon tuolle puolen.

Uskollisuuden kohteen valinnut katsoo tulevaa itseään.

LAINAUKSET KIRJASTA: Marja-Riitta Ollila: Uskollisuudesta ja
uskottomuudesta, Kirjapaja 2003.

MITÄ ON HYVÄ, OIKEALLA TAVALLA TOISIA PALVELEVA ELÄMÄ, JOKA LAHJOITTAA ITSELLEKIN ILON JA AVUN? MITÄ ON KUKOISTAVA ELÄMÄ?

Lupaus siitä, että kun palvelee toisia, paranee ja eheytyy itse - ja on kuin kukoistava puutarha! :

”Toisenlaista paastoa minä odotan, että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat, ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun näet hänet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi (toim.huom: siskoasi, toista naisverkkolaista, työkaveriasi). Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen. Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi. Ja Herra vastaa kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: ”Tässä minä olen.” Jos hävität sorron ikeen keskuudestasi ja lopeta sormella osoittelun ja pahat puheet, jos annat nälkäiselle omastasi ja ravitset sen, joka kärsii puutetta, niin sinun pimeyteesi koittaa valo, ja yön varjo muuttuu keskipäivän
kirkkaudeksi. Ja Herra on alati ohjaava sinua. Aavikon paahteessakin hän elvyttää voimasi, ja vahvistaa jäsenesi. Sinä olet kuin vehmas puutarha, kuin lähde, jonka vesi ei ehdy” (Jesaja 58:6-11)

MISTÄ LÖYDÄN ROHKEUDEN KÄVELLÄ KOHTI KUTSUMUSTANI?

Herra on henki, ja missä Herran henki on, siellä on vapaus. Me kaikki, jotka kasvot peittämättöminä katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kirkkauden kaltaisiksi, kirkkaudesta kirkkauteen. Tämän saa aikaan Herra, joka on Henki. 2. Kor. 3:17-18

”Sinulta tulevat rikkaus ja kunnia, kaikkea sinä hallitset. Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot. 1. Aik. 29:12

MIKÄ ON ONNISTUMISEN EHTO?

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski ja helisevä symbaali. Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi. (1. Kor 13)


SUURENMOISTA LÖYTÄMISEN JA ILON KESÄÄ!

Naisverkkotiimi